حمایت از تولیدات ملی ضامن رشد اقتصادی
نویسنده: هدایت الله واحدی
مقدمه
تردیدی نیست که مسئله اقتصاد و تفکر علمی پیرامون آن باید در اولویت برنامه های حکومت ها قرارداشته باشد. با توجه به این که دغدغه پیشرفت و رفتن به سوی توسعه، یکی از اهداف اساسی جوامع کنونی است، از اینرو حمایت از تولید، اعتدال در مصرف و شکوفایی اقتصاد کشور، بیش از پیش احساس میگردد. حمایت از تولیدات ملی و آموزش افراد با توجه به رعایت مصرف، اثرات مثبت متعددی در جامعه دارد که به رشد اقتصادی، اشتغال زایی، رفع مشکل بیکاری، افزایش عواید، شکوفایی استعدادهای داخلی، رشد تجارت بین المللی، پیشرفت صنایع و فابریکه ها و بسیاری از نتایج مفید اجتماعی و اقتصادی که در نهایت به توسعه پایدار و طولانیمدت منجر میگردد، را به ارمغان میآورد. زیرا یکی از لوازم توسعه پایدار رشد تولید داخلی، حمایت از آن و تبدیل آن به محصولات با کیفیت جهت مصارف داخلی است. بعد از تأمین نیازها و احتیاجات ملی، تولیدات جهت صادرات به دیگر کشورها عرضه میشود و گسترش صادرات و تجارت در عرصه بینالمللی جامعه را به یک قدرت بزرگ و مستقل اقتصادی مبدل میسازد. بناً جهت روشن شدن بیشتر این موضوع در نوشته حاضربه تولیدات ملی کشور، اثرات مثبت ناشی از حمایت تولیدات داخلی، اهمیت آن در رشد اقتصادی نظر افگنده شده است.
تولیدات داخلی افغانستان
تولیدات داخلی یا ملی کشور که بیشتر مرتبط به سکتور های زراعت و صنعت می باشد، در رشد، توسعه و ثبات اقتصادی کشور ما از اهمیت بسزای برخوردار می باشد. چنانجه سکتور زراعت یکی از بخش های کلیدی برای رشد و توسعه اقتصادی بوده و یکی از اساسی ترین منبع عواید در کشور به حساب میرود. زیرا یک بر چهارم حصۀ کل تولیدات ناخالص داخلی را تشکیل و اضافه تر از ۵۰ فیصد مردم کشور در این بخش اشتغال دارند. زراعت در اقتصاد افغانستان اهمیت بسزای دارد. این سکتور یکی از توانا ترین بخش های اقتصاد کشور و تأمین کنندۀ اصلی معیشت یا امرار حیات مردم می باشد.همچنان بخش صنعت سهم قابل توجه و ظرفیتهای بسیار بالایی در اقتصاد کشور دارد، اصلیترین بخش اقتصاد برای دستیابی به رشد پویا و ارتقای شاخصهای اقتصادی است، زیرا این بخش در زنجیره اقتصادی کشور زمینه ساز دانسته میشود. رشد و رونق در این بخش سایر بخشها را توسعه می بخشد. بناً تولیدات عمدۀ ملی و صادراتی افغانستان در بخش زراعتی که در بازارهای داخلی و بین المللی از شهرت خاصی برخوردار است و در رشد و توسعه اقتصادی ما دارای ارزش زیادی است عبارت اند از گندم للمی که سهم بارز در تولید غله دارد و از جمله محصولات عمده و اساسی می باشد که اکثریت مصارف غلات را در افغانستان تشکیل میدهد. میوه های تازه به شمول خربوزه، تربوز، زردآلو، انار، سیب و انگور برای مصارف داخلی و هم برای صادرات تولید میگردد. صدور میوه جات خشک و مغزیات مخصوصاً زردآلو ، بادام ، پسته، جلغوزه هنوز هم یکی از منابع مهم صادراتی افغانستان میباشد.همچنان زیتون، هینگ، زعفران، از جمله اقلامی تولیدی ملی اند که در بازار های خارجی از شهرت خوبی برخوردار اند. روی همرفته لبنیات هم یکی از عمده ترین تولیداتی کشور ما بوده که در داخل کشور از آن استفاده به عمل میآید. تولیدات داخلی کشور ما در سکتور صنعت شامل مواد ساختمانی، مواد غذایی، صنایع پلاستیک، لبنیات و نوشیدنیها است. بر اساس آمارهای ارایه شده، تولیدات فابریکه های داخلی در بخش تولید آب معدنی، صنایع پلاستیک و برخی اقلام ساختمانی به حدی رسیده که این کشور را از واردات اجناس مشابه خارجی بینیاز کرده است. صنایع دستی افغانستان که شامل بربافنده گی، نساجی، معماری، نقاشی، کندهکاری، حکاکی، نجاری، فلزکاری، سرامیک سازی، گنبدسازی، شیشه سازی، بوت دوزی، فلزکاری، عطاری، ادویه سازی و غیره میباشد. بافت و تولید قالین، گلیم کشور ما در جهان شهرت بی نظیری دارد،که این همه و همه در رشد اقتصادی کشور حایز اهمیت بوده و می توان به اتکای آن به رشد و توسعه اقتصادی کشور امیدوار بود.
حمایت از تولیدات ملی متضمن رشد اقتصادی
برای رشد اقتصادی افغانستان باید بر محصولات و صنایع داخلی تکیه داشت. از این طریق دولت ها و حکومت های در حال انکشاف باید زمینه های رشد تولید داخلی و محصولات ملی را بالا ببرند. تولیدات ملی زمانی در یک کشور بلند رفته و به رشد می رسد که نه تنها توسط قوانین و مقررات داخلی مورد حمایت و تشویق قرار بگیرند، بلکه از لحاظ مصرفی و فرهنگی در جامعه تحت حمایت واقع شوند. برای اینکه محصولات و اقلام تولیدی در کشور بتواند با محصولات وارداتی در کشور رقابت کند، ضمن آنکه از کیفیت خوب برخوردار باشد، باید توسط ابزارها و شیوه های قانونی قیمت آن نسبت به اجناس وارداتی بالمثل به کمترین قیمت ممکن برای مشتریان عرضه گردد. یکی از وسایل و ابزارهای بسیار مهم جهت نیل به هدف مذکور وضع تعرفه های گمرکی مناسب است. با تعیین تعرفه های گمرکی مناسب می توان از تولیدات داخلی حمایت کرد تا آنها در برابر محصولات و اقلام وارداتی از پشتوانه اقتصادی برخوردار گردد. تعرفه های گمرکی مناسب می تواند ورود اجناس و محصولات را کنترول و تنظیم نماید. نتایج حاصله از وضع تعرفه های گمرکی مناسب و متناسب با اموال و تولیدات وارداتی، حمایت از تولیدات ملی است که این مسئله سبب ایجاد ثبات و پایداری مالی شده و از فرار سرمایه از کشور جلوگیری می کند. علاوه از آن حمایت از تولیدات و محصولات داخلی یا ملی، کیفیت و استندرد های محصولات را افزایش داده باعث رفع مشکل بیکاری و کاریابی در کشور می گردد. با بالا رفتن کیفیت محصولات، اعتماد مردم به اجناس داخلی افزایش یافته و کشور می تواند گام های بزرگی را در راستای خود کفایی اقتصادی بردارد.
امارت اسلامی افغانستان با توجه به حقایق و معیار های سازندۀ علمی بالا در کنار سایر مسایل اقتصادی حمایت از تولیدات داخلی را نیز در صد برنامه های کاری خود قرار داده و همواره تلاش نموده تا از این رهگذر نیز به رشد و بالنده گی اقتصادی متوصل گردد و از مزایای آن به نفع کشور و ملت استفاده ببرد، چنانچه امارت اسلامی ضمن مساعد نمودن جو مناسب امنیتی که یکی از عمده ترین مسایل برای فراهم سازی زمینه کار و پیکار در همه عرصه ها است به وجود آورده، همچنان از میان برداشتن فساد اداری، خود سرها، اختلاص، رشوه و سایر بی نظمی های که در اداره سابق به یک فرهنگ مبدل گشته بود، بساطش برچیده شده و توجهی بیشتری به مسایل اهم در همه ابعاد خصوصاً مسایل اقتصادی داشته و جهت حمایت از محصولات زراعتی فعالیت های چشمگیری را به منصه اجرا گذاشته و می گذارد. چنانچه به هدف حمایت از تولیدات ملی به ده ها نمایشگاه های زراعتی و صنعتی را در داخل و خارج از کشور براه انداخته و هدف آن این بوده تا در قدم اول محصولات ملی افغانستان به نمایش گذاشته شود و از این طریق مردم در داخل کشور با محصولات افغانی آشنا شوند و از جانب دیگر در چنین نمایشگاه ها در بخش زراعت ماشین های جدید و عصری ،ادویه های زراعتی و سایر همچو موارد به نمایش گذاشته می شود که در عرصه سکتور زراعت از آن استفاده به عمل میآید، که این مسئله به نحوی از انحاء بالا تولیدات زراعتی و صنعتی کشور تأثیرات بسزای گذشته و سبب ازدیاد محصولات می شود و از جانب دیگر تدویر نمایشگاه در داخل و خارج کشور معرفی تولیدات کشور به سطح ملی و بین المللی بوده و از این طریق مارکیت خوبی برای این تولیدات فراهم می گردد که این خود در فروش و صادرات تولیدات ملی یک کشور حایز اهمیت است و باعث تولید بیشترگردیده و با افزایش تولیدات رشد و توسعه اقتصادی به گونه ای درست رونما می گردد. همچنان به منظور حمایت و سرعت بخشیدن امور فابریکه ها و پارک های صنعتی به تأمین برق دوامدار مبادرت ورزیده است. همچنان به هدف حمایت از متشبثین کوچک در سال 1402 خورشیدی نورم ثابت مالیه اصناف را از 1.5 به 0.5 فیصد کاهش داده است، که این مسئله نیز به شکل از اشکال در این روند کارگر واقع می گردد. به همین شکل امارت اسلامی در حصه رفع مشکلات و چالش های که سد راهی تولیدات ملی قرار می گیرد به اسرع وقت اقدامات صورت گرفته تا باشد، تولیدات ملی روند نارمل داشته باشد.
نتیجه گیری
از مفاهیم که در فوق به گونه ای اجمالی به آن اشاره شد، چنین استنباط می شود، که حمایت از تولیدات ملی و آموزش افراد با توجه به رعایت مصرف، اثرات مثبت متعددی در جامعه دارد که به رشد اقتصادی، اشتغال زایی ، رفع مشکل بیکاری، افزایش عواید، شکوفایی استعدادهای داخلی، رشد تجارت بین المللی، پیشرفت صنایع و فابریکه ها و بسیاری از نتایج مفید اجتماعی و اقتصادی که در نهایت به توسعه پایدار و طولانیمدت منجر میگردد، را به ارمغان میآورد. با در نظرداشت این مهم امارت اسلامی افغانستان با به راه اندازی نمایشگاه های محصولات زراعتی و صنعتی در داخل و خارج کشور به هدف حمایت از تولیدات داخلی مبادرت ورزیده، که هدف آن همانا معرفی محصولات ملی در داخل و خارج از کشور بوده تا تولیدات کشور به معرفی گرفته شود و زمینه بازاریابی برای آن فراهم گردد. همچنان امارت اسلامی جهت حمایت از تولیدات ملی برای کارخانه ها و پارک های صنعتی به تأمین برق دوامدار مبادرت ورزیده تا باشد این روند وضعیت نارمل داشته باشد و به تولیدات بیافزاید. کاهش مالیه اصناف از 1.5 به 0.5 مسئله دیگری جهت حمایت از تولیدات داخلی یا ملی است که انجام شده است.