ارزش اقتصادی پروژه سمنت لوگر

ارزش اقتصادی پروژه سمنت لوگر

مقدمه

سمنت در اعمار ساختمان ها و زیربناهای معاصر نقش بسیار مهمی دارد. سمنت یکی از مواد اساسی برای اعمار جاده ها، پل ها، پلچک ها، خانه ها و فابریکه ها است. این ماده مهم صنعتی نقش مهمی در توسعۀ صنعت و ایجاد فرصت های کاری برای مردم در سطح ملی و بین المللی دارد. افغانستان که در اثر چندین دهه اشغال و جنگ ویران شده است، برای فعالیت های ساختمانی نیاز شدید به سمنت دارد. در حال حاضر نیازمندی سالانه سمنت افغانستان به حدود ۷ میلیون تُن می‌رسد. به دلیل اشغال و جنگ‌ها در افغانستان در کنار دیگر مشکلات، صنعت سمنت نتوانست رشد کند و معادن شان همچنان زیرخاک باقی ماند. این مسئله باعث شده که افغانستان همچنان به حیث کشور وارد کننده سمنت باقی بماند. با آمدن رسیدن امارت اسلامی در کنار بخش‌های دیگر، روی استخراج معادن سمنت نیز توجه صورت گرفته و تلاش دارد تا با استخراج سمنت، وابستگی افغانستان را به کشورهای دیگر کاهش دهد. امضاء قرارداد پروژه سمنت لوگر بخش از همین سلسله تلاش ها است.

تولید سمنت در افغانستان

نخستین گام‌ها در تولید سمنت در کشور در زمان محمد ظاهر شاه برداشته شد. فابریکه سمنت غوری(۱) بغلان، نخستین فابریکه بود، که در سال ۱۹۵۰ به فعالیت آغاز کرد. پس از آن فابریکه جبل السراج پروان، اولین سمنت را در سال ۱۹۵۷ خورشیدی تولید کرد. به همین ترتیب فابریکه سمنت غوری (۲) بغلان نیز بعداً فعال شد. پس از آغاز اشغال خارجی و جنگ در افغانستان، تولید فابریکه های مهم در غوری (۲) و جبل السراج متوقف گردیده و افغانستان با کمبود بزرگ تولید سمنت مواجه شد. این فابریکه‌های سمنت تا حدی زیاد در تأمین نیازمندی های داخلی نقش مهم داشت، اما این تولید برای افغانستان کافی نبود و افغانستان همچنان وابسته به واردات کشورهای همسایه باقی ماند. در زمان ادارۀ قبلی در کنار بخش‌های دیگر به تولید سمنت داخلی نیز توجهی صورت نگرفت و این ثروت مهم کشور در زیر خاک باقی ماند. با حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان زمینۀ بهتر برای سرمایه‌گذاری و استخراج معادن به میان آمد که با استفاده از این فرصت امارت اسلامی در کنار سایر عرصه ها در زمینۀ تولید سمنت نیز سرمایۀ داخلی و خارجی را جلب کرد.

قرارداد پروژۀ سمنت لوگر

امارت اسلامی تا اکنون در راستای تولید سمنت، رفع نیازهای داخلی و خودکفایی، گام‌های مهمی برداشته است. به عنوان مثال، در حضور داشت محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزراء به تاریخ هشتم عقرب سال ۱۴۰۳ خورشیدی، قرارداد اعمار فابریکۀ سمنت یتیم تاق جوزجان با یک شرکت ترکی به ارزش ۱۱ میلیارد افغانی به امضاء رسید. همچنان به تاریخ چهارم ماه جاری(جدی) قرارداد پروژۀ سمنت التمور در لوگر با یک شرکت افغان ـ چینایی به امضاء رسید. این شرکت حدود ۱۴۵ میلیون دالر را در اکتشاف و استخراج سمنت در این منطقه لوگر سرمایه گذاری خواهد کرد. این قرارداد نیز در حضور داشت معاون اقتصادی ریاست الوزراء، میان وزیر معادن و پترولیم و مسؤل شرکت نامبرده به مدت ۳۰ سال به امضاء رسید. براساس این قرارداد، شرکت متذکره در مرحله اول کار اکتشاف معدن را انجام داده و سپس کار اعمار فابریکۀ و تولید سمنت را آغاز خواهد کرد. امارت اسلامی در هر عرصه برای خودکفایی و برآورده ساختن نیازهای داخلی افغانستان گام برمیدارد. با روی کار آمدن امارت اسلامی این چهارمین قرارداد در عرصه سمنت است که امضاء می‌گردد. تا اکنون قراردادهای به ارزش ۶۲۳ میلیون دالر با شرکت های مختلف در زمینۀ استخراج و تولید سمنت به امضاء رسیده است.

ارزش اقتصادی پروژه سمنت لوگر

پروژۀ سمنت لوگر یک پروژۀ مهم است و در توسعه اقتصادی افغانستان نقش مهمی خواهد داشت. در ادامه در مورد ارزش اقتصادی آن برای افغانستان صحبت خواهیم کرد:

۱ – کاهش سطح بی‌کاری

بیکاری در افغانستان یک معضل است و امارت اسلامی برای کاهش سطح بیکاری گام‌هایی را برمی‌دارد. اعطای قرارداد پروژۀ سمنت لوگر یکی از این گام‌هاست. در پروژۀ سمنت لوگر صدها تن بصورت مستقیم و غیرمستقیم مصروف کار خواهند شد.

۲ – تأمین نیازمندی داخلی سمنت

پروژۀ سمنت لوگر روزانه ۲۵۰۰ تُن سمنت تولید خواهد کرد که در رفع نیازهای داخلی افغانستان نقش مهمی خواهد داشت.

۳ – کاهش واردات سمنت

متاسفانه افغانستان نیز یک کشور وارد کننده در زمینۀ سمنت است و محصولات آن نیازهای داخلی کشور را برآورده نمی کند، اما پروژه هایی مانند پروژۀ سمنت لوگر می تواند تا حدی این نیاز را رفع کرده و واردات کشورهای همسایه کاهش خواهد یافت.

۴ – عرضه خدمات به مردم محل

یکی دیگر از فواید اقتصادی پروژۀ سمنت لوگر به مردم محل نیز خواهد رسید. این شرکت نه تنها سمنت تولید خواهد کرد، بلکه برای مردم خدمات اجتماعی را نیز ارایه خواهد نمود. به گفته مسؤلین این شرکت او برای رفاه مردم منطقه تلاش خواهد کرد.

۵ – جذب سرمایه‌گذاری خارجی

قرارداد پروژۀ سمنت لوگر با یک شرکت خارجی به امضاء رسیده است. بنابراین محیط امن و مطمئن افغانستان و سرمایه گذاری این شرکت، سبب تشویق شرکت های دیگر خارجی برای سرمایه گذاری در افغانستان خواهد شد.

۶ – افزایش عواید ملی

با ایجاد فابریکه سمنت لوگر، عواید ملی افغانستان افزایش خواهد یافت و پولی را که برای خرید سمنت از کشورهای همسایه، مصرف می شود، در داخل کشور به مصرف خواهد رسید.

نتیجه گیری

به دلیل اشغال خارجی و جنگ ها اکثر معادن زیرزمینی کشور استخراج نشده، اما با روی کار آمدن امارت اسلامی امنیت مطمئن به وجود آمده و شرایط خوبی برای سرمایه گذاری فراهم شده است، بنابراین علاوه بر سایر بخش ها، در زمینۀ سمنت نیز سرمایه گذاری آغاز گردیده است. امارت اسلامی برای چهار پروژۀ بزرگ استخراج سمنت در ولایات مختلف قرارداد امضاء نموده و پروژۀ سمنت لوگر آخرین قراردادی بود که میان امارت اسلامی و یک شرکت خصوصی به امضاء رسید. با عملی شدن پروژۀ سمنت لوگر از یک سو ثروت زیرزمینی افغانستان استخراج و از سوی دیگر سبب رشد اقتصادی در کشور خواهد شد.