سخنرانی محترم ملا عبدالغنی برادر آخند در دیدار با معاون نخست وزیر قزاقستان

نحمده و نصلی علی رسوله الکریم

 اما بعد فأعوذ بالله من الشيطان الرجيم، بسم الله الرحمن الرحيم

به همه اعضای محترم مجلس!

السلام علیکم ورحمة الله و برکاته

قبل از همه، به معاون نخست‌وزیر جمهوری قزاقستان و هیئت که به رهبری ایشان تشریف آورده‌اند، خیرمقدم عرض می‌دارم. خوش استم که شما را در کابل می‌بینیم. خوش آمدید! امیدوارم این سفر شما گامی مؤثر در تقویت روابط میان دو کشور ما باشد.

بر شما بهتر معلوم است که میان افغانستان و قزاقستان مشترکات عمیق تاریخی، دینی، مذهبی، زبانی و جغرافیوی وجود دارد. این مشترکات نه تنها باعث ایجاد نزدیکی طبیعی میان ملت‌های ما شده، بلکه زمینه را برای ما فراهم کرده تا بر مبنای آن روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود تنظیم و تقویت نماییم.

بخصوص پس از تحول تاریخی که حدود چهار سال پیش در افغانستان رخ داد و مرحله طولانی بی‌ثباتی به پایان رسید، اکنون ما فصل نوینی را برای ثبات، امنیت و همکاری متقابل اقتصادی مشترک آغاز کرده‌ایم. این فرصت باید به‌گونه مؤثر استفاده شود تا روابط دو کشور هرچه بیشتر عمیق و پایدار گردد.

ما باور داریم که ثبات منطقوی، رشد اقتصادی، گسترش ترانزیت و تجارت و تحکیم روابط میان ملت‌های ما، نتیجه احترام متقابل، اعتماد و همکاری مشترک می‌باشد.

امارت اسلامی افغانستان آماده است تا برای گسترش تمام همکاری‌هایی با کشور قزاقستان کار نماید که سبب رفاه و پیشرفت کشور ما می‌گردد.

همچنان، امارت اسلامی افغانستان از تمایل قزاقستان برای سرمایه‌گذاری در پروژه مهم خط ‌آهن هرات–تورغندی استقبال می‌کند. این اقدام نه تنها گامی مهم برای تقویت روابط اقتصادی دوجانبه به‌شمار می‌رود، بلکه در زمینه ترانزیت و تجارت نیز یک پیشرفت مهم محسوب می‌شود.

چنانچه روشن است، قزاقستان یکی از کشورهای آسیای میانه است که از منابع غنی تیل، گاز و انرژی برخوردار است. از سوی دیگر، آسیای جنوبی یکی از مناطقی در جهان است که نیاز گسترده به انرژی دارد. از این رو، افغانستان می‌تواند به‌عنوان یک دهلیز مؤثر ترانزیتی، زمینه انتقال انرژی قزاقستان را از طریق خاک خود به به آسیای جنوبی فراهم سازد.

من کاملاً باور دارم که فرصت‌ها، نیازهای اقتصادی و موقعیت‌های جغرافیایی میان دو کشور ایجاب می‌کند که افغانستان و قزاقستان به‌عنوان شرکای مهم اقتصادی به یکدیگر نگاه کنند.

هر دو کشور می‌توانند در بخش‌های معادن، ترانسپورت، مخابرات، تولید انرژی، نفت و گاز و پروژه‌های بنیادی به گونه مشترک کار کنند. آغاز و مدیریت این همکاری‌ها نه تنها راه را برای گسترش روابط دوجانبه هموار می‌سازد، بلکه گامی مثبت برای ثبات، رشد و رفاه اقتصادی هر دو کشور نیز خواهد بود.

در اینجا به موضوعات مهمی اشاره می‌کنم که روی آن میان افغانستان و قزاقستان کار مشترک جریان دارد:

۱ -  افغانستان آماده است تا تفاهم ‌نامه مربوط به حفظ و قرنطین محصولات زراعتی را با قزاقستان امضاء کند و این سند با طرف قزاقی شریک شده است.

 ۲ - افغانستان زمینه افتتاح حساب برای بانک آزادی و بانک زمان را در بانک‌های داخلی خود فراهم ساخته و از قزاقستان نیز خواهان افتتاح حساب برای بانک‌های مربوط به افغانستان در بانک‌های یادشده است.

۳ - همچنان تقاضا داریم که در معاملات تجارتی دوجانبه از پول ملی دو کشور استفاده شود؛ در این زمینه نیز اسناد مربوطه از سوی د افغانستان بانک ترتیب و با طرف قزاقی شریک شده است.

۴ - به‌منظور تقویت روابط تجارتی میان دو کشور، افغانستان کار روی تأسیس شرکت عملیاتی برای واردات و صادرات از طریق خط‌آهن را آغاز کرده است که به ‌زودی به قزاقستان معرفی خواهد شد.

۵ - مسوده توافقنامه در مورد حمل‌ونقل و ترانسپورت بین‌المللی میان افغانستان و قزاقستان تهیه و با مسؤلین قزاقی شریک شده است. امیدواریم اقدامات نهایی در این بخش انجام شود.

۶ - همچنان افغانستان متعهد به همکاری با کشورهای منطقه در عرصه‌های صنعتی، تجارتی و ترانسپورتی می‌باشد. در این زمینه، مسوده تفاهم نامه ایجاد مرکز چهارجانبه میان افغانستان، ایران، قزاقستان و ترکمنستان تهیه و با طرف قزاقستان شریک شده است. تقاضا داریم که اقدامات لازم در این زمینه صورت گیرد.

۷ - خواهان آن هستیم که مراکز فروش اجناس افغانی و قزاقی در شهرهای بزرگ افغانستان و قزاقستان به‌منظور تقویت تجارت دوجانبه افتتاح گردد. در این خصوص، درخواست مربوطه شریک شده و منتظر آغاز اجراآت عملی هستیم.

۸ - همچنین در مورد کاهش فیس بر اموال ترانزیتی عبوری از خاک افغانستان، کار جدی آغاز شده است.

در پایان، یک ‌بار دیگر خواستار آن هستیم که روی موضوعات فوق به‌صورت مشترک کار نماییم و هر دو طرف با درنظر داشت چالش‌ها و راه‌حل‌ها، مسیرهای مناسب را پیدا کرده و تلاش نمایند تا حجم تجارت میان افغانستان و قزاقستان به سه میلیارد دالر افزایش یافته و مناسبات اقتصادی و تجارتی هرچه بیشتر تقویت گردد.

از توجه شما سپاسگزارم