سخنرانی محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزراء در مراسم به بهره برداری سپردن بند شاه و عروس
الحمدلله و کفی و سلام علی عباده الذین اصطفی، اما بعد!
فاعوذ بالله من الشیطان الرجیم،
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله تعالی: وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَآءِ كُلَّ شَىْءٍ حَيٍّ
رهبری وزارت آب و انرژی، مسؤلین اداره های امارتی، بزرگان عزیز، مجاهدین، مسؤلین شرکت تابیله پرهون ایرانی، نماینده گان رسانهها و مهمانان گرامی!
جای بسا خوشی است، که در مراسم به بهره برداری سپردن بند شاه و عروس ولسوالی شکر دره ولایت کابل اشتراک میکنیم و در زمینهی مدیریت آب یک گام مهم دیگر برمیداریم.
قبل از همه به بهربرداری سپردن این پروژه مهم و ملی را به ملت شریف و غیور افغانستان مبارک باد میگویم!
هموطنان ګرامی!
این یک واقعیت است که در برخی از کشورهای جهان، قیمت آب با قیمت تیل برابر است و این نشان میدهد که ارزش آب روز به روز افزایش مییابد. در روابط بینالمللی کنونی و سیاست بینالمللی، آب به عنوان یک عامل مهم اقتصادی مورد بحث قرار میگیرد و زمانی خواهد رسید که ارزش آب در بسیاری از کشورهای جهان بیشتر از نفت و برخی منابع معدنی دیگر خواهد بود.
از سوی دیگر در تاریخ معاصر کشور ما به دلیل جنگهای داخلی و تحمیلی و دیگر عوامل داخلی و خارجی، سرمایهگذاریهای مناسب و ضروری در زیر بناهای مدیریت آب صورت نگرفته است. به همین دلیل است که در زمان باران های موسمی و یا تغییرات اقلیمی که آب در کشور ما افزایش مییابد و خروشان میشود، به جای ساختن، خانه های افغان های فقیر را تخریب می کنند، جان انسانها را می گیرند، حاصلات دهاقین فقیر را میبرند و تاسیسات عامه و خصوصی را ویران می کنند؛ اما وضعیت آب کشورهای دیگر چنین نیست، آب آنها بسیار ماهرانه ذخیره و مهار می شود، خانه های مردم را آباد، فصلهای زراعتی آبیاری، روشنایی را تولید می کند، غذا را به دسترخوان مردم می افزاید و مهمتر از همه بخش رشد اقتصادی را تشکیل می دهد.
هموطنان ګرامی!
بند آب شاه و عروس کابل، یک گام مهم در مدیریت آب کشور پنداشته می شود. کار باقی مانده این بند بر اثر سعی و تلاش امارت اسلامی افغانستان، بصورت مسلکی به پایان رسیده است. لله الحمد! در حال حاضر این بند از نظر آبرسانی، آبیاری و تولید برق عملاً آماده استفاده است.
این بند دارای ارتفاع ۷۸ متر و ظرفیت ذخیره ۹٫۴ میلیون متر مکعب آب را دارد که به دلیل آن حدود ۳۵۰۰ هکتار زمین را آبیاری و ۱٫۲ میگاوات برق را تولید خواهد کرد.
این بند برای دهاقین کشور یک منبع منظم آبیاری را تأمین، در رشد سکتور زراعت و در تأمین انرژی مورد نیاز نقش مهمی را ایفا نموده، اقتصاد فردی مردم را تقویت و به رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
طوریکه قبلأ یاد آوری نمودم، بند شاه و عروس یک گام مهم در مدیریت آب کشور پنداشته می شود؛ اما هنوز هم کشور ما به کار و سرمایه گذاری زیاد در این عرصه نیاز دارد. با توجه به نیاز و اهمیت فزاینده آب در عصر امروز، امارت اسلامی افغانستان با در نظر داشت اصل توسعۀ پایدار، تلاش های چشمگیر و مستمر را برای مدیریت و مهار نمودن آب خود را انجام داده؛ تا زیربنا های آب را احداث نموده و در این راستا، گامهای لازم بردارند. ان شاءالله که اراده ما در این مسؤلیت بزرگ، ملی و اساسی قوی است.
از تمامی هموطنان محترم خواهشمندم تا در حفاظت از این و تمام پروژه های دیگر ملی مسئولیت فردی خود را شانه به شانه با امارت اسلامی اداٰء نموده، و هرگز از تأسیسات ملی طوری استفاده نکنند که خدای ناخواسته آسیب ببیند و یا سبب تخریب آن شوند.
در اخیر از رهبری وزارت آب و انرژی، مسئولین تخنیکی، انجنیران پروژه و شرکت قراردادی مربوطه بسیار سپاسگزارمکه در قسمت تکمیل این پروژه مهم ملی مسئولیت خویش را به صورت درست اداء نموده اند.