سخنرانی ملا عبدالغنی برادر آخند معاون نخست ریاست‌الوزراء در کنفرانس اقتصادی

بسم الله الرحمن الرحیم

با عرض سلام و آرزوی موفقیت برای تمامی شرکت کنندگان مجلس حاضر!

در این مجلس هر آقا و خانم به نوبه‌ای خود پیرامون مسایل مطرح شده صحبت‌های خوبی ایراد کردند. ما از همکاران بین‌المللی جهت استقبال از دیدگاه اقتصادی امارت اسلامی افغانستان صمیمانه تشکری می‌نمایم. نمی‌خواهم زیاد صحبت کنم فقط می‌خواهم بعضی از موارد را یادآور شوم. وضعیت بشری افغانستان را همه بشردوستان جهان می‌بینند و هر روزه در مورد آن اظهار نظر می‌نمایند. اما با توجه به آنچه که جامعه جهانی در عمل انجام می‌دهد همکاری به مردم افغانستان بسیار اندک است. یعنی مشکلات مردم افغانستان را حل کرده نمی‌تواند.

ما از سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی کمک‌کننده که علاوه بر ادامه‌ای کمک‌های بشردوستانه بر نیازهای انکشافی افغانستان، مانند: انکشاف روستاها و معیشت زندگی مردم تاکید کردند، استقبال می‌کنیم. ما گمان می‌نمایم که همه سازمان‌های بین‌المللی بشردوستانه مشکل افغانستان را درک کرده‌اند. بنابر این ما از همه به ویژه از سازمان ملل متحد می‌خواهیم در انجام مسوولیت خود در قبال افغانستان دیگر تاخیر ننمایند و با مردم افغانستان کاری را انجام دهند که برای همیشه مشکل شان را حل کنند تا مردم افغانستان بتوانند به سوی آینده روشن جدید گام بردارند.

سکتور خصوصی

سکتور خصوصی در افغانستان جایگاه ویژهای دارد. در صورت احیای سکتور خصوصی کشور، امید است که مشکلات اقتصادی افغانستان تا حد زیادی حل گردد. همان طوری که در دورنما گفته شد، هدف ما این است که افغانستان را در درازمدت خودکفا سازیم و این خودکفایی می‌تواند از طریق حمایت سکتور خصوصی، سرمایه‌گذاری در عرصه‌ای زراعت، معادن، ترانزیت و نیز همکاری‌های منطقه‌ای تحقق یابد.

طبق دیدگاه ما که آقای حنفی صاحب نیز به آن اشاره کرد؛ ما از پیشنهاد ایجاد اقتصادِ مبتنی بر همکاری سکتور خصوصی استقبال می‌کنیم. امارت اسلامی افغانستان متعهد است که تسهیلات لازم را جهت حمایت از سرمایه‌گذاران به ویژه سرمایه‌گذران کوچک و متوسط فراهم نموده و امنیت سرمایه‌گذاری‌های آن‌ها را تضمین کند. سکتور خصوصی نقش بسزایی در ایجاد فرصت‌های شغلی دارد و اکنون نیز به طور مستقیم و غیرمستقیم زمینهای اشتغال یک‌ونیم میلیون نفر را فراهم کرده است.

علاوه بر حکومت جدید اسلامی افغانستان، کشورها و شرکت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی باید در توسعه و تقویت سکتور خصوصی افغانستان مشارکت داشته باشند تا در پروسه‌ای بهبود اقتصادی افغانستان طوری سهیم باشند که هم افغانستان یک کشور متکی به تولیدات و تجارت خود باشد و هم در فعالیت‌های خود به دستورالعمل‌های محیط زیستی توجه ویژه داشته باشد. این در واقع باعث نجات آب و هوای افغانستان از آلودگی محیطی می‌شود. امارت اسلامی افغانستان به تطبیق پروژه‌های ترانزیتی و همکاری‌های منطقه‌ای مانند: پروژه تاپی، تاپ، کاسا یک‌هزار و راه آهن متعهد بوده و برای هر نوع همکاری نیز آماده می‌باشد.

موضوع بانک‌ها

در عصر فعلی بانک‌ها ستون فقرات اقتصاد یک کشور محسوب می‌شود. اگر سیستم بانکی یک کشور از بین برود اقتصاد آن به طور خودکار سقوط کرده و منجر به ناامنی، مهاجرت‌‌ها و مشکلات دیگر می‌شود. با توجه به موقعیت استراتیژیک افغانستان، تأثیر چنین ناآرامی‌ها به افغانستان محدود نخواهد ماند، بلکه تاثیر آن بر کشورهای منطقه‌ و جهان نیز گسترش خواهد یافت. بنابر این، ما از جامعه جهانی می‌خواهیم که پول‌های نقد را در اختیار بانک‌های افغانستان قرار دهد.

•          خوشبختانه سیستم بانکداری اسلامی «الودیعة» از سوی د افغانستان بانک معرفی شده و امیدواریم با افزایش فواید بخشی از مشکلات بانکی را حل نمایم.

•          شرکت کنندگان کنفرانس به ویژه سکتور خصوصی با یک صدا خواستار لغو تحریم‌های اقتصادی و آزادسازی دارایی‌های مسدود شده‌ای افغانستان شدند که ما از آن استقبال می‌کنیم.

•          بیشتر مفاد آزادسازی این دارایی‌ها به سکتور خصوصی، سکتور بانکی و مردم افغانستان برمی‌گردد.

•          از نماینده ویژهای سرمنشی سازمان ملل متحد و سایر همکاران بینالمللی جهت تلاش‌هایشان در رفع تحریم‌های اقتصادی و آزادسازی دارایی‌های مسدود شده‌ای افغانستان تشکری خاص می‌نماییم.

•          از سازمان ملل توقع داریم که پول‌های بشردوستانه‌ای که به افغانستان انتقال یافته است از طریق سایر بانک‌های تجارتی در افغانستان نیز توزیع شود تا اعتماد مردم نسبت به بانک‌های خصوصی افزایش یابد.

•          ما از صدور مجوزها توسط وزارت خزانه‌داری امریکا استقبال می‌کنیم، اما خواست ما این است که مجوزهای آینده راه را برای سرمایه‌گذاری کشورهای منطقه به ویژه برای سکتور خصوصی هموار کند. همچنین تقاضا داریم که مجوزهای آینده معاملات بانک‌های تجارتی در افغانستان با بانک‌های میانجي را تسهیل نماید.

موضوع زراعت

افغانستان یک کشور زراعتی می‌باشد. زمین، آب و هوای آن برای زراعت نیز مناسب است. اما زراعت کشور تا هنوز ماشینی نشده بلکه کار با وسایل ابتدایی و ساده انجام می‌شود. با توجه به نفوس افغانستان نیاز است که در عرصه‌ای زراعت از وسایل و امکانات پیشرفته کار گرفته شود. زیرا انکشاف زراعت به حدی باید رشد نماید که برای مردم افغانستان تولیدات زراعتی داخلی کافی باشد تا نیاز به واردات محصولات بیرونی نباشد.

زراعت و معادن در رأس اولویت‌های دیدگاه اقتصادی امارت اسلامی افغانستان قرار دارد. از اینرو امارت اسلامی افغانستان آماده است تا در کنار سایر عرصه‌ها در عرصه‌ای زراعت با جهان به ویژه با کشورهای زراعتی که تجهیزات مدرن زراعتی را در دسترسی دارند نیز تعامل داشته باشد تا افغانستان را از فقر و بی‌ثباتی غذایی نجات دهد.

•          از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی می‌خواهیم که در اکتشاف معادن، منرال‌ها و مواد نفتی افغانستان سرمایه‌گذاری نمایند.

•          همچنین در عرصه‌ای انرژی برق و منابع زغال سنگ سرمایه‌گذاری نمایند. زیرا این امر بر اساس تخمین‌ها منجر به صرفه‌جویی حدود 300 میلیون دالر در سال خواهد شد.

•          سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای انتقال تکنالوژی و مهارت‌های جدید به کشور تشویق گردند تا جهت پروسس مواد معدنی و انتقال آن به مارکیت‌های بین‌المللی تسهیلات لازم ایجاد شود.

•          از جمهوری خلق چین برای سرمایه‌گذاری در قسمت گیاهان دارویی و سایر محصولات زراعتی سپاس‌گزاریم.

•          امارت اسلامی افغانستان متعهد به ایجاد پل‌های ارتباطی میان سکتورهای زراعتی و صنعتی می‌باشد.

•          ما تمامی کادرهای متخصص را حفظ و فضای مناسب را برای آن‌ها فراهم می‌سازیم.

در کنفرانس اقتصادی امروز به سطح ملی و بینالمللی این اطمینان را می‌دهیم که امارت اسلامی افغانستان از مشکلات و چالش‌های اقتصادی مردم آگاه بوده و متعهد به اجرای برنامه‌های مناسب در این عرصه می‌باشد.

تشکر از توجه شما