زندگی نامه

ملا عبدالغنی برادر آخند در سال 1963م در ولسوالی دهراوود ولایت ارزگان در جنوب افغانستان چشم به جهان گشود. وی از قوم پشتون شاخه‌ی پوپلزی و از قبیله‌‌ای درانی می‌باشد. نام اصلی ایشان عبدالغنی است، از این‌که از دوستان نزدیک ملا محمد عمر مجاهد «رحمت‌الله‌علیه» بود، لقب «برادر» را برای اولین بار ملا محمد عمر مجاهد «رحمت‌الله‌علیه» برای شان داد. ملا عبدالغنی برادر آخند تعلیمات خود را در مدارس مختلف کسب کرده، اما اشغال افغانستان توسط اتحاد جماهیر شوروی و جهاد علیه آن مانع ادامه و تکمیل تحصیلات شان گردید.

ملا عبدالغنی برادر آخند در جوانی با ملا محمد عمر مجاهد «رحمت‌الله‌علیه» دوست شد و با او در دهه‌ی 1980 به جهاد مسلحانه در برابر اشغال اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان پرداخت. هر دو به عنوان اعضای حزب به رهبری محمد یونس خالص در قندهار مبارزه را آغاز کردند. هنگامی که جنگ‌های داخلی میان مجاهدین در افغانستان آغاز گردید و سران تنظیم‌های جهادی روستاها و شهرهای کشور را بر سر کرسی و موقف ویران نمودند به دنبال آن ملا عبدالغنی برادر آخند به شمول سه تن دیگر در سال 1994 امارت اسلامی را تأسیس کردند. پس از دو سال (1996) سرانجام امارت اسلامی تقریباً تمام خاک افغانستان را تحت کنترول خود درآورد و احزاب و گروه‌های سابق را از کشور سرنگون کرد.

در دوران حاکمیت امارت اسلامی، ملا عبدالغنی برادر آخند از سال 1996 الی سال 2001 وظایف گوناگونی را بردوش داشتند که مسئولیت ولایات هرات و نیمروز از جمله مسئولیت‌های شان را می‌توان یادآوری کرد.

در سال 2001 زمانی که امریکا افغانستان را مورد اشغال قرار داد، ملا عبدالغنی برادر آخند مسئولیت معاونیت وزارت دفاع را به عهده داشت. پس از تجاوز امریکا به افغانستان عضو شورای رهبری و معاون ملا محمد عمر مجاهد «رحمت‌الله‌علیه» تعیین گردید.

در سال 2010 سازمان‌های استخباراتی امریکا و پاکستان ملا عبدالغنی برادر آخند را در شهر کراچی پاکستان دستگیر و زندانی کردند. وی قبل از زندان تنها چند بیانیه‌ای عمومی داشت که یکی از آن‌ها مصاحبه با «نیوزویک» بود. ملا عبدالغنی برادر آخند در آن زمان در پاسخ به پرسش نیوزویک در رابطه به صلح گفته بود: "شرط اصلی صلح خروج نیروهای خارجی از افغانستان می‌باشد."

سرانجام ملا عبدالغنی برادر آخند در سال 2018 پس از سپری کردن بیش از 9 سال زندان در پاکستان از زندان رها و از سوی امارت اسلامی مسئولیت پیشبرد مذاکرات صلح را به عهده گرفت، و سپس به عنوان رئیس دفتر سیاسی طالبان در دوحه تعیین گردید. ملا عبدالغنی برادر آخند پس از دو سال مذاکرات طولانی با امریکا در سال 2020 توافقنامه‌ی دوحه را به نمایندگی از امارت اسلامی امضاء کرد. شرط اصلی توافقنامه دوحه این بود که تمام نیروهای خارجی افغانستان را ترک گویند.

به دنبال توفقنامه‌ی دوحه مذاکرات صلح با اداره کابل آغاز گردید. در جریان این مذاکرات، مقامات طالبان به برخی از کشورها نیز سفر کردند که رهبری آن را ملا عبدالغنی برادر آخند به عهده داشت. چنانچه در ماه جنوری 2021 ملا عبدالغنی برادر آخند در تهران با جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار کرد. در این نشست پیرامون ایجاد دولت باثبات در افغانستان گفتگو صورت گرفت. پس از آن در ماه جولای همان سال با «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین نیز دیدار کرد.

در سال 2021 سه روز پس از سقوط کابل یعنی به تاریخ 18 اگست ملا عبدالغنی برادر آخند همراه با برخی از مقامات ارشد طالبان وارد قندهار گردید. او سپس به تاریخ 23 اگست به کابل آمد. ملا عبدالغنی برادر آخند در ماه سپتمبر 2021 توسط مجله‌ی «تایمز» در لیست 100 فرد تأثیرگذار قرن 21 معرفی گردید.

سرانجام با تشکیل کابینه‌ی امارت اسلامی، ملا عبدالغنی برادر آخند معاون نخست ریاست‌الوزراء تعیین گردید. علاوه بر آن مسئولیت کمیسیون اقتصادی امارت اسلامی و کمیسیون عالی رسیدگی به حوادث طبیعی را نیز بر عهده گرفت.