مروری بر فرصت‌های به وجود آمده در زمینه سرمایه گذاری

نویسنده: فضل ولی «شیرانی»

سریزه

با روی کار آمدن امارت اسلامی، افغانستان به یک کشوری مناسب و مامون برای سرمایه گذاری تبدیل شده است. با فراهم کردن زمینه سرمایه گذاری در افغانستان، نه تنها افغان ها، بلکه به سرمایه گذاران خارجی نیز این فرصت مهیا شده است که در سکتور برق، معادن، زراعت، ترانسپورت، زیربنا، تکنالوژی، صحت و بخش های دیگر سرمایه گذاری نمایند. تسهیلات بسیاری برای سرمایه گذاران، قوانین سرمایه گذاری آسان، جلوگیری از بیروکراسی، دولت حمایت کننده سرمایه گذاران، امنیت برای سرمایه گذاران و ادرس مشخص برای سرمایه گذاری وجود دارد که روند سرمایه گذاری را کوتاه‌تر و میان همه نهادها و سرمایه گذاران یک سیستم هماهنگ کننده را ایجاد شده است. در این مقاله به طور فشرده در مورد تسهیلات و امتیازات امارت اسلامی برای سرمایه گذاران اشاره می نمایم.

محیط مناسب برای سرمایه ګذاری

اقتصاد افغانستان در چند دهه گذشته به دلیل اشغال و جنگ، بی ثباتی سیاسی و امنیتی آسیب های زیادی رامتحمل شده است. در این زمینه هیچ کار اساسی و بنیادی انجام نشده که به علت آن میلیون ها شهروند به کشورهای دیگر اواره شده اند و به دلیل این نابسامانی‌ها بیشتر سرمایه ها از کشور خارج و سایر ملت ها از آن برای رفاه خود استفاده کرده اند که نمونه خوب سرمایه گذاری سرمایه گذاران افغان در ایران است.

اما الحمدلله با آمدن امارت اسلامی فرصت های سرمایه‌گذاری در سراسر کشور فراهم شده. امنیت که شرط اول و اساسی برای سرمایه‌گذاری و سرمایه گذاران است، خوشبختانه در سراسر کشور تامین ګردیده. امارت اسلامی امنیت سر و مال سرمایه گذاران را تامین کرده و آنها می توانند با اطمینان و رضایت کامل در نقاط مختلف کشور سرمایه گذاری نمایند.

فساد از بین رفته و به بیروکراسی نقطه پایان ګذاشته شده. در دوران اداره قبلی کابل بسیاری از سرمایه گذاران داخلی به این دلیل کشور را ترک کردند و یا سرمایه گذاران خارجی  به سرمایه ګذاری در اینجا علاقه نشان نه داد که  مقامات فاسد اداره قبلی به نام این و آن  از آنها باج می گرفتند. بیشتر اوقات به دلیل بیروکراسی در کارها تاخیر به وجود می آمد و به همین دلیل آنها علاقه نداشتند تا اینجا سرمایه گذاری کنند. اما امارت اسلامی به این پدیده بد پایان داده است.

زورګويي و خودسری پایان یافته. قبل از آمدن امارت اسلامی در دوران اداره کابل بیشترین اوقات از سوی زورمندان محلی  از سرمایه ګذاران برای سرمایه ګذاری در یک معدن و یا عملی شدن پروژه پول خواسته می شد که این کار باعث می شد تا به ارزش میلیاردها دالر از سرمایه گذاری در سکتور های مختلف جلوگیری به عمل اید . اما در حال حاضر افغانستان صاحب یک سیستم حمایتی از سرمایه گذاران است، از  سرمایه ګذاران به طور همه جانبه حمایت می شود و ریشه های زورګويی و خودسری از بین رفته است.

تسهیلات ایجاد شده برای سرمایه گذاران

به منظور ارائه تسهیلات به سرمایه گذاران، یک مرکز واحد سرمایه گذاری در میدان هوایی بین المللی کابل ایجاد شده. این مرکز خدمات پاسپورت و ویزه را در مدت زمان بسیار کوتاه به سرمایه گذاران ارائه می دهد، مجوزهای کار را اعطا می کند، طرح های انها در یک محل طی مراحل و به منظور یافتن ادرس های معلوم و ارزیابی اقتصادی، مالی و تخنیکی طرح های ارائه شده به کمیته سرمایه گذاری بین الوزارتی هدایت می کند.

کمیته سرمایه گذاری بین الوزارتی زیر چتر معاونیت اقتصادی ریاست الوزراء به منظور ارائه تسهیلات لازم به سرمایه گذاران بر اساس فرمان خاص عالیقدر امیرالمؤمنین شیخ صاحب حفظه الله تشکیل شده. کمیته سرمایه گذاری بین الوزارتی جهت تسریع روند سرمایه گذاری داخلی و خارجی، هماهنگی بین وزارتخانه ها و ادارات مربوط در طی مراحل طرح های سرمایه گذاری، تسریع و شفافیت در پروسه های سرمایه گذاری و پروژه های سرمایه گذاری در افغانستان به منظور ارائه اطلاعات لازم به سرمایه گذاران ایجاد شده است . در این کمیته نمایندگان تخنیکی و مسلکی وزارتخانه ها و ادارات مختلف سکتوری حضور دارند که به طور مرتب طرح های ارائه شده را ارزیابی می کنند.

از آغاز کار این کمیته صدها سرمایه گذار داخلی و خارجی طرح های خود را مستقیماً به این کمیته ارائه کرده اند که تا اکنون ده ها طرح در همکاری مشترک با وزارتخانه ها و ادارات ذیربط طی مراحل شده که عملآ کار های سرمایه ګذاری آن آغاز ګردیده است.

به منظور اعطای تسهیلات و حمایت از سرمایه گذاران امارت اسلامی افغانستان به تمامی سرمایه گذارانی که می خواهند در افغانستان سرمایه گذاری کنند و یا سرمایه خود را از کشورهای دیگر به افغانستان انتقال دهند، در پارک های صنعتی زمین های را توزیع و  تا پنج سال از هر نوع مالیات معاف می کند.

علاوه بر این برای تمامی سرمایه گذاران در زمینه کارگران مسلکی، ماشین آلات و مواد اولیه ای که از کشورهای خارجی وارد می کنند تسهیلات ویژه ای در نظر گرفته شده و محدودیت گمرکی و وارداتی وجود ندارد.

نمایشگاه های ملی و بین المللی با حمایت همه جانبه امارت اسلامی به منظور بازاریابی محصولات تولید شده بر اساس سرمایه گذاری برگزار می شود که راه اندازی شماری از نمایشگاه های مهم در داخل و خارج از کشور در سال ۱۴۰۲ گذشته و سال ۱۴۰۳ خورشیدی جاری نمونه های خوبی است. در این نمایشګاه ها در حدودی ۴۵۰۰ صنعتکار محصولات خود را به نمایش گذاشتند که با استقبال خوب مردم مواجه شد.

مواد اولیه موجود در داخل طبق بسته های تشویقی ویژه برای سرمایه گذاران عرضه می شود. سرمایه گذارانی که در افغانستان سرمایه گذاری می کنند می توانند مواد خام مورد نیاز خود را از طریق بسته های ویژه با هماهنگی ارگان های مربوطه تهیه نمایند.

نیروی کاری مناسب و ارزان جوان امتیازی دیگری است که سرمایه گذاران می توانند با سرمایه گذاری در افغانستان به دست آورند. طبقه کارگر افغانستان را جوانان تشکیل می دهند که توانایی خوب کار در زمینه های مختلف را دارند.

دستمزد کمتر یکی دیگر از مزایایی است که می توان با سرمایه گذاری در افغانستان به دست آورد. دخالت دولت در دستمزد یا حقوق سرمایه گذاران را تشویق به سرمایه گذاری در یک کشور می کند و این اقدام تاثیر مثبتی بر روند جذب سرمایه دارد.

هزینه های پایین تجارت، دسترسی آسان به بازارهای بین المللی از طریق اتصال منطقه ای، موافقت نامه های تجارتی دوجانبه و چند جانبه، محیط مناسب برای تجارت، بازاری بکر با رقبای کمتر، عضویت در سازمان تجارت جهانی، مرکز حل و فصل اختلافات تجارتی، قوانین سهل سرمایه گذاری و بسته های مالیاتی از دیگر امکانات و امتیازاتی است که از سوی امارت اسلامی جهت حمایت سرمایه گذاران ایجاد شده است.

پایله

به منظور حمایت از سرمایه گذاران و مساعد نمودن زمینه های سرمایه گذاری به آنها، با درک امکانات و امتیازات مذکور در زمینه های مختلف از جمله برق، مدیریت آب، معادن، زراعت، زیربنا، ترانسپورت، ټکنالوژی، صحت فرصت برای سرمایه گذاری مهیا ګردیده است. امارت اسلامی تسهیلات لازم را در اختیار تمامی سرمایه گذاران داخلی و خارجی قرار داده و حمایت و همکاری همه جانبه اطمینان کامل خود را ابراز داشته است.

در نتیجۀ این فرصت ها تا کنون صدها سرمایه گذار داخلی و خارجی به سرمایه گذاری ده ها میلیارد دالر در زمینه های مختلف در افغانستان علاقه نشان داده اند و برخی از آنها عملاً شروع به سرمایه گذاری کرده اند. نمونه های خوب سرمایه گذاری کشور های منطقه و جهان در حوزه نفتی آمو، معدن آهن هرات، معدن سرب غور و همچنان معدن طلای سمتی تخار است. علاوه بر این صدها سرمایه گذار داخلی و خارجی دیگر در افغانستان در زمینه های مختلف سرمایه گذاری کرده اند و میزان سرمایه گذاری روز به روز در حال افزایش است.