سخنرانی محترم ملا عبدالغنی برادر آخند در نشست عمومی سازمان همکاری‌های اقتصادی (ایکو)

الحمد لله رب العالمین، والصلاة والسلام علی سیدنا محمد، وعلی آله واصحابه أجمعین

 امابعد:

روئسای جمهور و نخست‌وزیران و وزرای محترم کشورهای عضو سازمان ایکو ، نمایندگان محترم، مسؤلان محترم کشور میزبان، مهمانان گرامی و تمامی حاضرین !

السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته

خوشحال هستم که به نمایندگی از حکومت و ملت افغانستان در هفدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (ایکو) شرکت می‌کنم و از رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان بابت میزبانی باوقار و سازماندهی باشکوه این اجلاس، صمیمانه سپاسگزاری می‌نمایم.

هفدهمین اجلاس سران سازمان ایکو، لحظه‌ای تاریخی و نماد روشن از همکاری منطقوی، تفاهم متقابل و پیشرفت میان ملت‌های کشورهای عضو است.

امارت اسلامی افغانستان در نتیجه استمرار سیاست خارجی متوازن و اقتصادمحور، توسط فدراسیون روسیه به رسمیت شناخته شد. ما از این اقدام به گرمی استقبال می‌کنیم. از این رو، در پرتو همکاری‌های عمیق و بلندمدت افغانستان با سازمان ایکو از تمامی کشورهای عضو این سازمان ارزو داریم که واقعیت سیاسی مشروع افغانستان را درک کرده و مانند فدراسیون روسیه، گام‌های عملی و مثبت به سوی به رسمیت شناختن آن بردارند.

حاضرین محترم!

افغانستان پس از چهار دهه درگیری، اکنون زیر چتر نظام اسلامی وارد مرحله استقلال، ثبات و بازسازی شده است. افغانستان بر اساس دستورهای اسلامی و احکام شرعی، در زمینه وحدت، امنیت سراسری، تقویت نهادها، پیشرفت اقتصادی و برقراری روابط خارجی پیشرفت‌های بی‌سابقه‌ای داشته است.

افغانستان اکنون بر پایه اصول اسلامی فرصت‌هایی را در زمینه پیشرفت، همکاری و اتصال منطقوی ایجاد کرده است. ما تلاش می‌کنیم این فرصت‌ها را از طریق پروژه‌های اقتصادی، فرهنگی و استراتیژیک مشترک با کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی عملی سازیم.

با حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان، به کشورهای همسایه، منطقه و جهان اطمینان داده‌ایم که از خاک افغانستان برای هیچ گونه سوءاستفاده یا تهدید استفاده نخواهد شد.

امارت اسلامی در سراسر کشور کشت، پروسس و قاچاق کوکنار و سایر مواد مخدر را به‌طور کامل ممنوع کرده است. همچنین، هزاران معتاد را تداوی نموده و مراکز ویژه برای بازگرداندن معتادین به بخش سالم و فعال جامعه ایجاد کرده است.

افغانستان به‌عنوان یک کشور مستقل اسلامی و پایبند به ارزش‌های دینی، بنیاد روابط خارجی خود را بر اصول احترام متقابل، عدم مداخله، توسعه اقتصادی و تعامل متوازن نهاده است و راه را برای تعامل مثبت، با عزت و همکاری‌های متقابل هموار ساخته است.

حضار گرامی!

یکی از عناصر اساسی سیاست خارجی ما اقتصادمحوری است. به برکت این پالیسی توانستیم موقعیت جغرافیوی کشور را به فرصتی ارزشمند برای اتصال اقتصادی منطقه تبدیل کنیم.

در این راستا، پروژه خط آهن مزار شریف – هرات و قندهار که از طریق ازبیکستان به افغانستان متصل می‌شود و به اسیایی جنوبی امتداد می‌یابد، گامی مهم است که کشورهای آسیای میانه را به بازارهای اسیایی جنوبی وصل خواهد کرد. این پروژه نه تنها موقعیت افغانستان را در زمینه ترانزیت تقویت می‌کند، بلکه زمینه‌ساز همکاری‌های منطقوی نیز می‌باشد.

همچنان کارهای عملی پروژه تاپی در خاک افغانستان آغاز شده است. ما امیدواریم که با تکمیل این پروژه بزرگ، افغانستان به یک حلقه مهم در انتقال انرژی میان آسیای مرکزی و جنوبی مبدل گردد و نقش خود را به‌عنوان یک مسیر قابل اعتماد برای انتقال و اتصال انرژی ایفا نماید.

همدارنګه، د افغانستان اسلامي امارت  د "شمال-جنوب دهلېز" له پروژې ملاتړ اعلان کړی او دا نوښت کولی سي زموږ د سیمه‌ییز اقتصاد د یووالي او پیاوړتیا لپاره یو نوی فصل پرانیزي.

از همین‌جا از کشورهای ترکمنستان، پاکستان و هندوستان میخواهم تا تلاش‌های‌شان را در راستای پیشبرد این پروژه‌ مهم منطقوی، هرچه بیشتر با یک‌دیگر هماهنگ سازند.

همچنین امارت اسلامی افغانستان حمایت خود را از پروژه‌ی «دهلیز شمال–جنوب» اعلام کرده و این ابتکار می‌تواند فصل تازه‌ را در جهت تقویت و همگرایی اقتصاد منطقوی بگشاید.

حاضرین گرامی!

علاوه بر این امارت اسلامی افغانستان با حمایت و همکاری کشورهای مسیر راه لاجورد، می‌خواهد عملاً استفاده از این مسیر در راستای تجارت و ترانزیت آغاز نماید.

امارت اسلامی افغانستان از آن‌ کشورهای شریک در مسیر لاجورد که در این‌جا حضور دارند و نیز در نشست اخیر وزرا که سال گذشته میلادی به میزبانی کشور ترکیه برگزار شد، می‌خواهد که نشست‌های میان کشورهای دخیل افزایش یابد تا زمینه رسیدگی به امور موجود در این زمینه فراهم گردد.

با توجه به موقعیت جغرافیوی افغانستان، پروژه‌های اتصال منطقوی از اولویت‌های امارت اسلامی افغانستان به‌شمار می‌روند و عملی‌شدن این پروژه‌ها را به‌جای رقابت‌های سیاسی، زمینه‌ساز آغاز همکاری‌های اقتصادی در سطح منطقه می‌دانند.

اشتراک کننده محترم!

افغانستان اکنون از ظرفیت‌های خویش برای احیاء و توسعهٔ‌ اقتصاد خود استفاده می‌کند.

بر همین اساس، کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکنون می‌توانند و از آن‌ها می‌خواهیم تا در فضای رشد پایدار و هماهنگی دوامدار، در کنار یک افغانستان باثبات، قابل اعتماد و همکار، برای تقویت همکاری‌های اقتصادی و منطقوی، در بخش‌های تجارت، سرمایه‌گذاری، انرژی، ترانسپورت، زراعت، حفاظت محیط زیست و تغییرات اقلیمی از نزدیک کار نمایند. این موارد از اهداف اساسی نشست کنونی نیز به‌شمار می‌روند.

امارت اسلامی افغانستان از طریق گسترش روابط با کشورهای مختلف منطقوی، ثابت ساخته که هم اراده و هم ظرفیت تعامل را دارد. ما به روابط مبتنی بر احترام متقابل، همکاری عملی و منافع مشترک متعهد هستیم.

از همین‌رو، بار دیگر از جامعه جهانی، به‌ویژه از کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی، می‌خواهیم که با دیدگاه واقع‌بینانه، تعامل سیاسی و اقتصادی خود را با حکومت افغانستان افزایش دهند و برای ایجاد روابط سازنده، از موانع عبور نمایند.

اشتراک‌کنندگان عزیز!

امارت اسلامی افغانستان برای دستیابی به استقلال اقتصادی و ثبات، روابط خود را با کشورهای همسایه، منطقه و جهان بر سیاست اقتصاد محور دنبال می‌نماید. ما در تلاش هستیم که افغانستان از یک اقتصاد مصرف‌کننده به‌سوی اقتصاد تولیدی، ترانزیتی و متکی به خود حرکت نماید.

ما باور داریم که اقتصاد کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی زمان رشد واقعی خواهد کرد که افغانستان نیز بخشی فعال و متحرک از این معادله باشد.

ما باور داریم که تفاهم میان کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی، آغاز و تداوم همکاری‌های اقتصادی و روحیه‌ قوی شراکت بشری می‌تواند این منطقه را به‌سوی پیشرفت سوق دهد.

 

باید بگویم که در افغانستان زمینهٔ‌ مناسبی برای سرمایه‌گذاری فراهم شده و در حال حاضر سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در سکتور‌های برق، معادن، زراعت، صنعت، ترانسپورت، زیربناها، مخابرات، صحت و بسیاری سکتورهای دیگر سرمایه‌گذاری کرده‌اند. از همین‌جا، کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی دعوت می‌کنم تا در سکتورهای یادشده سرمایه‌گذاری نمایند.

حاضرین محترم!

افغانستان در گذشته به عنوان عضو فعال سازمان همکاری‌های اقتصادی در بسیاری از برنامه‌های مهم، به‌ویژه در همکاری‌های مالیاتی، نشست‌های رؤسای ادارات مالیاتی، برنامه‌های تخنیکی و شریک ساختن معلومات، نقش مؤثر و فعال ایفا کرده است.

تجارب گذشته نشان داده که همکاری در چارچوب سازمان ایکو می‌تواند زمینه‌ برای گسترش تجارت، بهبود نظام‌های مالیاتی، تقویت اقتصادی و هماهنگی میان کشورها فراهم سازد.

امارت اسلامی افغانستان یک‌بار دیگر همدردی عمیق خود را با قضیه‌ فلسطینی های مظلوم اعلام می‌دارد. ظلمی که بر مردم مظلوم غزه می‌شود باید هرچه زودتر پایان یابد. ما از آزادی فلسطین و حفظ هویت اسلامی بیت‌المقدس به طور کامل حمایت می‌کنیم.

به‌عنوان نماینده‌ امارت اسلامی افغانستان و عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی، می‌خواهم پیشنهاد خویش را با شما شریک سازم. افغانستان براساس همکاری‌های منطقوی و تلاش‌های مشترک، به تحقق اهداف تعیین‌شده‌ سازمان همکاری‌های اقتصادی متعهد است.

بر همین اساس، ما پیشنهاد می‌کنیم که اجلاس آینده، یعنی هجدهمین نشست سران سازمان همکاری‌های اقتصادی، در کابل برگزار گردد. ما آمادگی کامل برای میزبانی این نشست بزرگ و ارزشمند داریم و از همه‌ اشتراک‌کنندگان با گرمی استقبال می‌نماییم.

ما باور داریم که این نشست نه‌تنها زمینهٔ تقویت تفاهم متقابل، هماهنگی و اهداف مشترک را فراهم خواهد کرد، بلکه حضور رهبران کشورهای عضو سازمان ایکو در کابل، فصل تازه‌ از همکاری‌های مشترک در راستای ثبات، توسعه و اتصال منطقوی خواهد گشود.

در پایان، بار دیگر از کشور میزبان جمهوری آذربایجان، برای میزبانی این نشست، از تمامی کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی برای مشارکت‌شان و از همه‌ی شما برای اختصاص وقت، صمیمانه تشکر می‌کنم.

والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته