مروری بر فعالیت فابریکه نساجی افغان پلخمری

نویسنده: هدایت الله واحدی

مقدمه

تردیدی نیست که امروزه در همه جوامع بشری، تولید از اهمیت خاصی برخوردار است و تمامی افراد جامعه به جایگاه و اهمیت آن واقفند، یکی از ارکان مهم در هر اقتصاد بخش صنعت می­باشد که اهمیت به سزای در رشد اقتصادی داراست و در کشور ما، بخش صنعت در کنار سایر بخش­ها یکی از عوامل مهم توسعه به شمار می­رود. موجودیت تصدی‌ها، شرکت‌ها و کارخانه ها بخشی از بیکاری و فقر را در هر کشور کاهش می‌دهد. علاوه از آن، عواید فابریکه‌ها و شرکت‌ها در چرخ اقتصاد کشور و عواید دولت نقش برازنده دارد و می‌تواند یکی از منابع مهم عواید حکومت به شمار رود. با توجه به این اهمیت امارت اسلامی در کنار سایر عرصه ها بخش صنعت را نیز در اولویت های خود قرارداده و در این راستا روز تا روز به بازسازی فابریکه های تولیدی، پارک های صنعتی و سایر این امور می پردازد که در نوشته حاضر پیرامون تاریخچه، بازسازی و آغاز کار مجدد فابریکه نساجی پلخمری و اهمیت تولیدات در جامعه نکاتی را جهت ارضای حس کنجکاوی علاقمندان به رشته تحریر در آورده ایم.

پس منظر فابریکه نساجی افغان پلخمری

فابریکه نساجی افغان پلخمری در سال ۱۳۱۵هجری شمسی به ابتکار مرحوم عبدالمجید خان زابلی در وادی پلخمری تهدابگذاری گردیده و در سال ۱۳۲۱ کار ساختمانی آن به شمول بند برق نمبر اول تکمیل و به فعالیت تولیدی آغاز نمود. ابتداء در این فابریکه به تعداد ۵۵۰ پایه ماشین های بافت با ملحقات آن به فعالیت آغاز و بعداً بخاطر رشد و ارتقای سطح تولید بنابر تقاضا و نیازمندی شهروندان کشور در سال های ۱۳۳۰ تا به۱۳۴۰ از کمپنی های جرمنی و روسی به ترتیب تعداد ۳۰۳ پایه ماشین بافت اتومات جرمنی و ۱۸۴ پایه ماشین بافت اتومات روسی نیز با ملحقات و ماشین آلات کمکی بخشهای نخ ریسی نیز در این فابریکه نصب و تعداد مجموعی ماشینهای بافت به تعداد ۱۰۱۷پایه ارتقا داده شد. همچنان ماشین های بخش نختابی به تعداد ۱۵۵پایه با ملحقات و ملزمات آن نصب گردید. تولیدات فابریکه تا قبل از سال ۱۳۵۸با تشکیل بیشتر از سه هزار نفر کارگر در سه شفت روزانه تا مرز یکصد هزار متر پارچه، رشد صعودی داشته و تولیدات آن علاوه از اینکه نیازمندی شهروندان پلخمری و ولایت بغلان را تأمین می نمود یک مقدار زیادی آن جهت پروسس به فابریکه نساجی گلبهار ارسال می گردید و بعد از سفید کاری و رنگ آمیزی یکجا با تولیدات فابریکه گلبهـار وجبل السراج به مغازه های فروش منسوجات در تمامی ولایات کشور انتقال و بفروش رسانیده میشد. همچنان البسه و سایر ضروریات قوای مسلح کشور و وزارت صحت عامه از منسوجات تولیدی فابریکه نساجی پلخمری در بدل عقد قرارداد تهیه می گردید. باید متذکر شد که فابریکه نساجی پلخمری طوری طراحی و دیزاین گردیده تا همه امکانات یک کمپلکس تولیدی در آن موجود باشد، چنانچه درکنار این فابریکه یک دستگاه بند برق دارای سه توربین مولد برق نیز وجود دارد که در اوایل به ظرفیت مجموعی ۴۸۰۰ کیلو وات برق فی ساعت تولید می نمود، شفاخانه یکصد بستر در سال۱۳۳۰ در مربوطات ساحه این فابریکه اعمار گردیده، جای خاص بخاطر پذیرایی مهمانان در مساحت ۱۶جریب زمین در دو طبقه در نظر گرفته شده بود که کار ساختمانی آن در سال   ۱۳۳۵تکمیل گردید. همچنان این کمپلکس دارای ۱۱۴جریب زمین زراعتی آبی، ۸ جریب زمین ناک باغ و۶۰جریب زمین که مکان تفریحی برای همشهریان پلخمری می باشد بوده و ضمنآ به تعداد ۱۰۲۷ در بند حویلی رهایشی برای سکونت کارکنان و یک گنبد حمام نیز مربوط این فابریکه می باشد. ولی به اثر عوامل مختلف و بی توجهی اداره قبلی در سال ۱۳۹۷ به رکود مواجه شد.

امارت اسلامی و بازسازی فابریکه نساجی افغان پلخمری

امارت اسلامی افغانستان با تعقیب پالیسی اقتصاد محور سعی می کند تا جهت رشد و توسعه اقتصادی کشور در همه ابعاد و بهبود زنده‌گی مردم کار نماید و به این هدفمندی دست به بازسازی زیربنا ها و تأسیسات زده است که سبب رونق اقتصادی کشور گردد که از آن جمله یکی هم فابریکه نساجی پلخمری است که با رکود و سقوط مواجه بود. امور بازسازی این فابریکه یکسال قبل  آغاز گردید که در بازسازی آن ۳۵۰ تن که همه کارمندان فنی و مسلکی به شمول مهاجرین برگشت شده از کشور های همسایه بودند سهم داشتند، آغاز و در قوس ۱۴۰۲ کار بازسازی آن تکمیل گردید به گفته مسئولان، فابریکات نساجی در بلند بردن اقتصاد کشور از۲۰ الی ۳۰ فیصد نقش داشته و در فابریکه نساجی پلخمری برای تعدادی از هموطنان ما زمینه کار به صورت مستقیم مساعد گردیده است. این فابریکه اکنون با تجهیزات عصری مجهز گردیده است. امور ترمیم فابریکه نساجی پلخمری که در مدت یک سال تکمیل گردیده و از دو ماه به این طرف عملاً در بخش تولیدات رخت، ململ، ریسمان، یونیفورم نظامی و ... فعالیت دارد، که برای حدود ۴۰۰ تن تا اکنون زمینه کار را مساعد گردیده است که با انکشاف بیشتر این کارخانه به تعداد کارگران و افراد فنی آن فزوده خواهد شد.

به همین ارتباط محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزراء هنگام سفر خویش به صفحات شمال به ولایت بغلان نیز رفته و از فابریکه نساجی پلخمری و قند بغلان دیدن نمودند. محترم ملا صاحب ترمیم ماشین های فابریکه های مذکور و آغاز فعالیت آنها را در بخش صنعت یک دستاورد خوب توصیف نموده و برای مسئولین در جهت بهبود امور و افزایش سطح تولید هدایات لازم ارایه نمود. قابل یاد آوریست که با انکشاف و تجهیز بیشتر این کارخانه تولیدات منسوجات افزایش خواهد یافت که با آن نیاز مندی های البسه و سایر ضروریات مرتبط به آن ادارات دولتی و مردم تا اندازه‌ای مرفع می گردد که موازی به آن عواید از بابت تولیدات به خزانه حکومت جمع می شود و از سوی دیگر با استغدام کارگران و افراد فنی مشکلات اقتصادی شماری از شهروندان ما حل می گردد که این خود در وضعیت اقتصادی عمومی کشور تاثیرات مثبت دارد.

اهمیت تولیدات

موضوع اقتصاد باید در اولویت کار قرار گیرد. با توجه به این که مسایل توسعه و نیل به پیشرفت، یکی از اهداف اساسی جوامع کنونی است، ‌لزوم حمایت از تولید، اعتدال در مصرف و شکوفایی اقتصاد‌ کشور، بیش از پیش احساس می‌گردد. حمایت از تولیدات داخلی و آموزش افراد به رعایت الگوی مصرف، پیامدهای متعددی در ‌جامعه دارد که به رشد اقتصادی، اشتغال‌زایی و رفع بی‌کاری، افزایش عواید، شکوفایی استعداد های داخلی، رشد تجارت، پیشرفت صنایع و ‌فابریکات و بسیاری‌ از نتایج مفید اجتماعی و اقتصاد‌ی که در ‌نهایت به توسعه پایدار و طولانی‌مدت منجر می‌گردد. زیرا‌ یکی‌ از لوازم توسعه پایدار رشد‌ تولید داخلی و تبدیل آن به کالا و محصولات با کیفیت جهت مصارف داخلی است. بعد از تأمین نیاز ها و احتیاجات ملی، تولیدات جهت صادرات به دیگر ‌کشور ها عرضه می‌شود و ‌گسترش صادرات و تجارت در ‌عرصۀ اقتصادی به یک اقتصاد خودکفا به خود مبدل می‌سازد. تولید، از اصطلاحات علم اقتصاد، به معنی تهیه کالا و خدمات مورد نیاز با استفاده از منابع و امکانات موجود است. فعالیت تولیدی سلسله اقداماتی است که برای تبدیل منابع به کالاهای مورد نیاز صورت می‌گیرد. در اقتصاد، خلق مطلوبیت از طریق فعالیت انسانی ارزش بسزای دارد. تولید از نظر علم اقتصاد، در بردارنده تولید اشیا توسط انسان نیز است؛ ولی شامل دیگر فعالیت‌های خدماتی چون حفاظت و نگهداری، پاکیزه‌سازی و … هم می‌شود. تولیدات داخلی اثرات نهایت مثبتی در شکوفایی اقتصادی جوامع داشته چنانچه حرکت به سوی استقلال و ‌خودکفایی و رهایی از وابسته‌گی‌ها، مستحکم‌کردن اقتصاد داخلی و ‌شکوفا‌‌یی آن، افزایش در عواید ملی، افزایش صادرات وکاهش واردات از مزایایی آن می باشد.

نتیجه گیری

 از موضوعاتو که پیرامون اهمیت تولید، بازسازی و عمران کارخانه ها به ویژه بهره برداری از فابریکه نساجی پلخمری گفته شد بر میاید که موجودیت تصدی‌ها و شرکت‌ها بخشی از بیکاری و فقر را در هر کشور کاهش می‌دهد. افزون بر آن، عواید فابریکه‌ها و شرکت‌ها در چرخش اقتصاد کشور و عواید دولت نقش برازنده دارد و می‌تواند یکی از منابع مهم عواید دولت به شمار برود، که امارت اسلامی با در نظرداشت این اهم دست به بازسازی و تأسیس زیربنا ها زده که در این راستا به طور خستگی ناپذیر در پی کار است که یکی از نمونه های آن همین بازسازی فابریکه نساجی افغان پلخمری می باشد، که از بابت تولیدات آن قسماً نیازمندیها ادارات امارتی به ویژه در بخش یونیفورم نظامی و سایر منسوجات تولیدی در این کارخانه مرفوع می شود، همچنان برخی از نیازمندی افراد جامعه نیز به قیمت مناسب تأمین و شماری از شهروندان ما در آن مصروف کار اند و در آینده با انکشاف و ازدیاد سایر ماشین های تولیدی زمینه اشتغال بیشتری برای هموطنان ما فراهم می شود و از سوی دیگر عواید هنگفتی در خزانه حکومت جمع آوری می شود.