مروری بر ارزش اقتصادی لین دوم سرک کابل – جلال آباد

کابل جلال اباد سړک2

مقدمه

ترانزیت و تجارت مستلزم شاهراه‌ها، سرک‌ها، خطوط آهن و در مجموع زیربناهای معیاری ترانسپورتی و برای پیشرفت اقتصادی، ترانزیت و تجارت ضروری  است، زیرا بدون بازسازی زیربناهای مواصلاتی و ترانزیتی رشد اقتصادی  و توسعه یک کشور  امکان پذیر نیست. امارت اسلامی با توجه به نکات فوق، می خواهد جهت معیاری ساختن ترانسپورت زمینی و حل مشکلات در این بخش تمامی شاهراه‌ های مهم افغانستان را بازسازی و برخی از آنها مجدداً اعمار نمایند. با احداث این سرک ها، افغانستان دارای یک سیستم معیاری ترانسپورتی برای ترانزیت و تجارت خواهد شد و بر مبنای آن به خودکفایی اقتصادی دست خواهد یافت. یکی از این شاهراه ها لین دوم کابل – جلال آباد است. این هم از جمله شاهراه‌های افغانستان به شمار می رود و ارزش اقتصادی آن زیاد است.

شاهراه‌ها

جایگاه افغانستان در میان شش کشور مهم در قلب آسیا از اهمیت استراتژیک برخوردار است. اما درکنار این همه، کشور ما محاط به خشکه است و به آب های ازاد دسترسی ندارد. افغانستان با داشتن این موقعیت استراتژیک می‌تواند به حیث مرکز ترانسپورتی و ترانزیتی بازار های آسیای جنوبی، خاورمیانه، آسیای مرکزی و چین را با هم وصل نمایند. اما لازم است تا برای استفاده از این فرصت طلایی زمینه مهیا  شود. اگر ما واقعاً می خواهیم که این فرصت طلایی را از دست ندهیم؛ بنا بر این لازم است که برای انتقال و ترانزیت تولیدات و محصولات خود سرک ها و شاهراههای مطابق معیارهای بین المللی داشته باشیم. زیرا بر اساس چنین سرک ها و شاهراه ها می توانیم تولیدات خود را با قیمت کم و در مدت کوتاه به بازارهای دیگر کشورها انتقال و همچنان برای رفت و آمد مردم تسهیلات را ایجاد کرده، تجارت گسترش یافته و از طریق ترانزیت عاید بیشتری بدست آوریم. راه های باستانی تجارتی مانند راه ابریشم و راه لاجورد نیز از افغانستان عبور می کردند، همچنان شماری شاهراه ها و جاده های ترانزیتی در داخل کشور وجود دارد، که با بازسازی و اعمار آنها تجارت افغانستان گسترش خواهد یافت. ما می توانیم به تعدادی از این شاهراه ها بطور نمونه اشاره نمایم:  کابل – قندهار، قندهارـ ارزگان، سالنگ ، پلخمری – شبرغان، قندهار – هرات – تورغندی، هرات – اسلام قلعه، دلارام – زرنج و کابل – جلال آباد، اکنون لین دوم شاهراه کابل – جلال آباد نیز در حال اعمار است.  اینکه ارزش اقتصادی لین دوم شاهراه کابل – جلال آباد، بیایید با هم در زیر بخوانیم.

ارزش اقتصادی لین دوم سرک کابل ـ جلال آباد

با توجه به موقعیت جغرافیایی، افغانستان دسترسی مستقیم به آب های ازاد ندارد و با کشورهای منطقه و جهان اتصال آن بسیار مهم است. بر مبنای این اصل، رهبری امارت اسلامی تصمیم گرفته تا روابط تجارتی خود را با کشورهای منطقه و جهان از طریق زمین گسترش دهد. اولین و مهمترین  فکتور برای اتصال زمینی سرک ها اند.  از جمله این سرک ها سرک لین دوم کابل – جلال آباد است که اکثریت ولایات کشور با ولایات شرقی متصل می سازد و بالاخره این شاهراه از طریق بندر تورخم افغانستان را با کشورهای اسیایی جنوبی از چند بعد حایز اهمیت است: اول اینکه از طریق این شاهراه، محصولات زراعتی و تولیدات داخلی افغانستان در زمان کم و هزینه کمتر به بازارهای کشورهای همسایه و منطقه خواهد رسید. دوم، به شمول افغانستان سطح ترانزیت کشورهای منطقه افزایش خواهد یافت. نکته سوم این است که با اعمار این سرک زمینه اشتغال برای مردم نیز فراهم خواهد شد و در مسیر راه کسب و کار مردم گسترش یافته و اقتصاد آنها تقویت خواهد شد. همچنان ازدحام ترافیکی در شاهراه کابل – جلال آباد کاهش خواهد یافت. در مراسم افتتاح آغاز کار لین دوم سرک  کابل ـ جلال آباد محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزراء با اشاره به ارزش اقتصادی این شاهراه گفت، ننگرهار یکی از ولایات مهم سرحدی و تجارتی افغانستان محسوب می شود و نقش مهم در تجارت و اتصال منطقوی کشور دارد. لین دوم سرک کابل – جلال آباد سهم قابل ملاحظه در تقویت اقتصاد ملی کشور خواهد داشت، تسهیلات ترانسپورتی میان این دو شهر مهم اقتصادی، تجارتی و ترانزیتی، نه تنها تجارت داخلی کشور را توسعه می دهد، بلکه در انکشاف روابط  تجارتی و مناسبات ما با منطقه و جهان نیز نقش مهمی را بازی می کند. به طور خلاصه می توان گفت که با اعمار لین دوم سرک  کابل – جلال آباد، تجارت و ترانزیت توسعه یافته و رشد اقتصادی تسریع می شود.

نتیجه‌گیری

جهت رسیدن به خودکفایی اقتصادی نیاز به یک سیستم قوی و پیشرفته ترانسپورت زمینی است. یک بخش مهم ترانسپورت زمینی جاده ها اند. امارت اسلامی به اهمیت این سکتور پی برده و عملاً در این بخش ګام های عملی برداشته است. نمونه های خوبی این مسله سرک  کابل-قندهار، سالنگ‌ها، قندهار-ارزگان، هرات-غور، لین دوم سرک کابل-غزنی و دیگر شاهراه ها است که کارهای ساختمانی آن آغاز شده و سعی بر این است تا کارها را با کیفیت عالی و به موقع به پایان برسد. اکنون کار اعمار لین دوم سرک کابل – جلال آباد نیز آغاز شده است. این سرک از نظر اقتصادی اهمیت زیاد دارد، با تکمیل کار آن، تجارت و ترانزیت افغانستان رشد خواهد نمود و در نتیجه، رشد اقتصادی افغانستان تسریع و اقتصاد ملی به خودکفایی خواهد رسید.