سخنرانی معاون اقتصادی ریاست الوزراء در دیدار با هیئت قزاقی
۰۵/۰۲/۱۴۰۳
نحمده و نصلی علی رسوله الکریم
اما بعد فأعوذ بالله من الشيطان الرجيم، بسم الله الرحمن الرحيم
به شرکت کنندگان مجلس!
السلام علیکم ورحمة الله و برکاته!
نخست از همه به معاون صدراعظم جمهوری قزاقستان و هیئت همراه شان خوش آمد می گویم. خوشحالم که بعد از یک سال دوباره شما را در کابل ملاقات می نمایم.
جا دارد که از کشور قزاقستان بخاطر کمک های بشردوستانه ای که این کشور به انعده از افغان ها کرده که در اثر حوادث طبیعی آسیب دیده اند، تشکر نمایم.
به شما بهتر معلوم است که مردم افغانستان و قزاقستان مشترکات مذهبی، زبانی، قومی، تاریخی و جغرافیایی دارند. علاوه بر این، هر دو کشور در زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و دیگر بخش ها دارای منافع مشترک روشن و واضح هستند.
به ویژه پس از تحولات مثبت تاریخی که در افغانستان به وقوع پیوست و به بی ثباتی طولانی در این کشور نقطه پایان گذاشته شد، فرصتی خوبی برای تقویت روابط سیاسی میان افغانستان و قزاقستان به وجود آمده است.
امارت اسلامی افغانستان از تصمیم کشور قزاقستان که بر اساس آن امارت اسلامی از لیست گروه های تحریم شده که فعالیت آنها در قلمرو قزاقستان ممنوع بود، خارج شد، استقبال می کند.
همچنان هر دو کشور می توانند از روابط مثبت و تاریخی و جغرافیای خود در راستای تقویت روابط تجارتی و اقتصادی بهره ببرند. به همین منظور قزاقستان اولین قدم را برداشت و در ولایت هرات اتاق تجارت خود را افتتاح نمود که امارت اسلامی از آن استقبال می نماید. این اتاق باعث افزایش سطح تجارت هر دو کشور، ارائه تسهیلات به تجاران و رفع مشکلات موجود در بخش تجارت خواهد شد.
همچنان امارت اسلامی افغانستان از توافقنامه ای استقبال می کند که بر اساس آن قزاقستان تمایل خود را برای سرمایه گذاری در توسعه پروژه مهم خط آهن افغان- ترانس نشان داده است.
امارت اسلامی این پروژه بزرگ اتصال منطقوی را برای افزایش تجارت میان آسیای مرکزی و جنوبی مهم می داند و از طرف خود در این مورد اطمینان کامل همکاری می دهد.
از آنجایی که قزاقستان یکی از کشورهای آسیای مرکزی است که ذخایر بزرگ نفت و گاز دارند، قزاقستان می تواند از طریق افغانستان به اسیایی جنوبی که به نفت و گاز بیشتری نیاز دارد، ترانزیت خویش را انجام دهد.
من معتقدم که افغانستان و قزاقستان می توانند با در نظرداشت به فرصت ها و نیازهای موجود در منطقه به شرکای خوبی اقتصادی مبدل گردند و لازم است که هر دو کشور دوست به طور مشترک در بخش معادن، ترانسپورت، ترانزیت، خدمات، زیربنا ها منطقوی و پروژه های اساسی کار و آن ها را مدیریت نمایند که در آینده نزدیک نقش موثری در ثبات اقتصادی، توسعه و شکوفایی هر دو کشور بازی خواهد کرد.
قزاقستان در سکتور زراعت نیز پیشرفت کرده است. امارت اسلامی می خواهد از تجارب این کشور در بخش زراعت بهره مند شود. امیدوارم تیم های تخنیکی هر دو کشور در این زمینه کار مشترک نمایند.
افغانستان به تازگی از اشغال و جنگ بیرون شده، به سوی پیشرفت گام ها را برداشته ، برای اقتصاد و تجارت بازار آزاد و نهادها را ایجاد کرده است، اما با وجود این همه، هنوز هم در سکتور صحت، معارف و بخش های دیگر مشکلات موجود می باشند، امارت اسلامی از قزاقستان می خواهد که در این زمینه به همکاری خود با افغانستان ادامه دهد.
اگر جهت حل مشکلات تجاران هر دوکشور میان افغانستان و قزاقستان به منظور رسیدگی به مشکلات بانکی توافقنامه امضاء، کمپنی های مشترک افغان- قزاق ایجاد و تسهیل در بخش صدور ویزه به تاجران افغان به میان آید، این اقدامات تاثیر مثبتی بر تجارت مشترک هر دو کشور خواهد گذاشت.
امارت اسلامی افغانستان از سوی خود به شما اطمینان می دهد. همچنان باید روی ابتکارات و پروژه های جدید نیز فکر شود تا باعث توسعه پروژه های اساسی، تجارت مشترک، ترانزیت، مسائل منطقه ای و روابط اقتصادی هر دو کشور شود.
سپاس از توجه شما